Акараже

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Акараже1 / 2
19/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • за бухтичките
  • нахут - 400 г сварен или от консерва
  • вода - 50 мл
  • сол - 2 щипки
  • захар - 2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • мая - 1 ч.л. суха
  • зехтин - 1 с.л.
  • олио - 150 мл
  • за плънката
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • джинджифил - 1 с.л. на прах
  • люти чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • кашу - 60 г
  • кокосово мляко - 100 мл от консерва
  • соев сос - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • скариди - 200 г сварени
  • магданоз - 1 връзка
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нахутът се пасира, добавя се водата, солта, захарта и сухата мая. Добавя се зехтинът и яйцето. По малко се добавя брашното и се замесва меко тесто, което се отделя от ръцете. Оставя се за 1 час на топло.

От тестото се късат парченца колкото орех и се правят топчета, които се запържват в тиган със сгорещено олио. Отцеждат се на хартия от излишната мазнина.

Приготвя се плънката, като кашуто се счуква на ситно. Лукът и чесънът се режат на ситно и се смесват с кашуто. Сместа се запържва в зехтин за 2 минути, добавя се джинджифилът и се пържи още 3 минути при непрекъснато бъркане. Добавя се соевият сос и нарязаната на ситно люта чушка.

Доматите се попарват с вряла вода, топват се в студена вода, обелват се и се режат на ситно, след което се добавят в сместа. Добавят се скаридите, всичко се разбърква и се задушава под капак 10 минути на бавен огън. Добавят се солта, лимоновият сок и кокосовото мляко.

Капакът се маха и сместа се готви, докато се сгъсти. Сваля се от котлона и се добавя нарязаният на ситно магданоз.

Бухтичките се режат през средата, но без да се разрязват на две. Пълнят се с плънката и се сервират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: