Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Зеленчукова самоса

Зеленчукова самоса

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Зеленчукова самоса1 / 2
08/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • брашно - 1.5 кг
  • олио - 150 мл
  • сол - 3 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • за плънката
  • картофи - 400 г
  • масло - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр.
  • грах - 100 г от консерва
  • кашу - 50 г
  • лют червен пипер - на върха на ножа
  • къри - 1/3 ч.л.
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се плънка, като картофите се сваряват, обелват се и се режат на ситно. Чушката и лукът се режат на ситно и се запържват за 4 минути в маслото.

Вадят се, отцеждат се от мазнината и се смесват с картофите, граха, кашуто, солта, кърито и лютия червен пипер. Брашното се пресява, добавя се олиото и сместа се претрива с ръце. Добавя се солта и содата и се замесва меко тесто.

При нужда се добавя малко вода. Прави се на топка и се завива с найлон за 15 минути. Тестото се разделя на 16 равни части. Всяка част се разточва на кръг, който се разрязва на две половинки.

Всяка половинка се завива като конус, слага се на масата със залепените ръбове надолу и се притиска отвътре. В този конус се слага малко от плънката и горният край се защипва с влажни ръце.

Оставя се да поизсъхне 10 минути и се пържи в дълбок тиган със загрята мазнина. Пържат се до златисто и се отцеждат от излишната мазнина. Сервират се горещи или студени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: