Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сaрми с кайма и ориз

Зелеви сaрми с кайма и ориз

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Зелеви сaрми с кайма и ориз
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 2
20/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Баба знае как се изхранват трима мъже в къщата Страшно вкусни сарми, които прави зимата и замразява една доза за моменти като този"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 14 бр. листа
  • кайма - 500 г
  • ориз - 220 г
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • чушки - 1 бр. шарена
  • домати - 150 г млени, от консерва
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям тиган се сипват 2 с.л. олио и се запържва каймата, като се бърка постоянно, за да стане на трохи. Добавя се лукът и чушката, нарязани на ситно, и се запържват и те. Добавя се оризът, овкусява се със сол и черен пипер.

Налива се вода 3:1 в съотношение вода:ориз. Оставя се да къкри, докато се свари оризът. Прибавят се доматите и се оставя още 5 мин. Сипва се 1 с.л. червен пипер, нарязаният магданоз на ситно и се отстранява от огъня.

Зелевите листа се пълнят от едната страна с плънка. Завиват се добре и се поставят със сгънатата част надолу в йенска тавичка.

Сипва се гореща вода до половината на сармите, полива се с останалото олио и се поръсва с червен пипер. Пекат се в загрята фурна, докато останат само на мазнина. От време на време с помощта на лъжица внимателно се поливат с бульона от тавата, за да не изсъхват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: