Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Гръцки крем катаифи

Гръцки крем катаифи

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Гръцки крем катаифи1 / 2
07/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кадаиф - 250 г сух
  • масло - 50 г
  • за сиропа
  • захар - 200 г
  • вода - 200 мл
  • лимони - 1/2 бр.
  • канела - 1 пръчица
  • за крема
  • прясно мляко - 750 мл
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 бр.
  • мед - 75 г
  • яйца - 5 бр. жълтъци
  • масло - 75 г
  • за украса
  • сметана - 500 г
  • пудра захар - 60 г
  • шамфъстък - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се канапето от кадаиф, като сухият кадаиф се слага в намазана с мазнина тава, покрива се с останалото масло и се пече в загрята на 170 градуса фурна 30 минути, докато стане златисто кафяв. В това време се приготвя кремът.

Жълтъците се смесват с половината захар и се разбиват до бяло. Добавят се 4 супени лъжици мляко, добавя се медът и сместа отново се разбива. Останалото мляко се слага в метален съд, добавя се ванилията и захарта и се загрява до кипване.

Веднага се маха от котлона и една трета от горещото мляко се излива на тънка струйка в яйчената смес при непрекъснато бъркане. Съдът се връща на котлона и яйчената смес се добавя при непрекъснато бъркане.

Загрява се на бавен огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Съдът се маха от котлона, добавя се маслото и се разбърква. Кремът се излива в голяма тава, покрива се с найлон или фолио и се оставя да изстине.

Кадаифът се вади от фурната и се оставя да изстине. Приготвя се сироп, като захарта се смесва с водата. Кората на половинката лимон се настъргва и се добавя заедно с канелата към сместа.

Загрява се, докато кипне, котлонът се намалява и сместа се вари още 4 минути без бъркане. Сиропът се оставя да се охлади леко. С топлия сироп се залива изстиналият кадаиф. Оставя се да изстине напълно.

След това се покрива с яйчения крем. Отгоре се украсява със сметаната, разбита с пудрата захар. Поръсва се със счукан на едро шамфъстък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: