Бига

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Бига1 / 2
08/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • мая - 5 г суха
  • вода - 450 мл
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в половин чаша топла вода, като се добавя захарта. След 15 минути на повърхността се образува капаче от пяна.

Брашното се смесва с останалата вода, която е със стайна температура, и се добавя размитата мая.

Разбива се с миксер или се разбърква дълго време, за да стане сместа еднородна. Слага се в хладилник и след 24 часа се надига двойно, след което спада.

След това към бигата се добавя брашно, колкото поеме, по желание сол, и се замесва тесто, което се оставя да втаса за 2 часа, след това се измесва отново и втасва още 2 часа, преди да се пече. Бигата може да се съхранява в хладилник до 3 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: