Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Черен пшеничен хляб с ядки и семена

Черен пшеничен хляб с ядки и семена

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Черен пшеничен хляб с ядки и семена
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 2
22/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч. черно пшенично + за доомесване
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • мая - 10 г суха + 50 мл топла вода
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - около 300 мл топла
  • какао - 1 с.л.
  • слънчогледови семки - 50 г сурови
  • ленено семе - 25 г
  • мак - малко
  • сусам - 25 г
  • олио - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашна и ги смесете в голяма тава.Сипете солта, какаото и разбъркайте добре.

В малка купичка сипете маята, захарта и 50 мл вода.Разбъркайте и оставете на топло да шупне.Направете кладенче в брашното и изсипете маята.

С помощта на топлата вода замесете меко и гладко тесто. Поставете го в набрашнена купа и оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.

Смесете в купичка сусама, лененото семе и слънчогледа.

Извадете вече втасалото тесто и отново в плитката тава го омесете с тях, като ги изсипете постепенно и месите, докато се разпределят равномерно в тестото. Оставете малко семена.

Намажете стените на правоъгълна и тясна форма с олио и поръсете с малко брашно навсякъде. Сложете внимателно тестото. Отгоре изсипете останалите семена заедно с маковото семе. Оставете да почине 10 мин.

Печете до готовност в гореща фурна на 220 градуса, като поставите малък съд с вода вътре. След първите 15 мин. намалете фурната на 180 градуса и покрийте хляба с фолио, за да не изгорят семките.

Проверете дали хлябът е напълно готов с дървена клечка.

Оставете да се охлади във формата. След това го извадете и нарежете на филии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: