Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Емпанади»Картофи емпанадас

Картофи емпанадас

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Картофи емпанадас1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Ако ще го правите, направете го както трябва - ето ви и точна рецепта"

Необходими Продукти

  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 малка глава кромид
  • лук - 2 стръка ситно нарязан зелен
  • чесън - 1 скилидка счукан
  • кайма - 100 г говежда (телешка)
  • риган - 1 ч.л. изсушен
  • картофи - 125 г
  • тесто - 4 кори парено
  • маслини - 50 г черни без костилки
  • яйца - 1бр. сварено, ситно нарязано
  • яйца - 1 бр.
  • червен пипер - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва и нарязва на малки кубчета. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Маслините се нарязват на четири. Загрява се 1 супена лъжица зехтин и се запържват кромидът и зеленият лук около 5 минути.

Прибавя се чесънът и се пържи 3 минути. Запържените зеленчуци се изваждат с решетеста лъжица в подходящ съд и се оставят настрана.

С втората супена лъжица зехтин се запържва каймата на умерен огън, прибавя се отделената настрана лучена смес и се разбърква добре. Слага се риганът, чубрицата и по ½ чаена лъжичка сол и черен пипер.

Бърка се 2 минути, прехвърля се в купа и се оставя да изстине. С последната супена лъжица зехтин се запържват картофите на силен огън за 1 минута, огънят се намалява и се бъркат още 5 минути.

Охлаждат се и се прибавят към каймата. От тестото се изрязват кръгове с диаметър 8 см.

Краищата се намазват с разбития белтък. В единия край на всеки кръг се слага по 1 чаена лъжичка от каймата, малко маслини и нарязано яйце. Сгъват се така, че да се получи полумесец, като краищата се прищипват с пръсти, за да не изпада плънката.

Нареждат се в намазана с масло или зехтин тавичка. Жълтъкът на яйцето се разбива с червения пипер и захарта и се намазват полумесеците.

Пекат се 15 минути в предварително загрята до 200 °С фурна до златисто‐кафяв цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: