Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Кошнички»Кошнички със зеленчукова плънка

Кошнички със зеленчукова плънка

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Кошнички със зеленчукова плънка1 / 2
28/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр. малък
  • бутертесто - 2 или 4 кори
  • масло - 115 г разтопено, краве
  • чушки - 2 бр. червена и оранжева
  • тиквички - 450 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • лук - 1 глава ситно нарязан кромид
  • чесън - 2 скилидки ситно нарязан
  • мащерка - 1 стръкче прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л. ябълков оцет
  • сол
  • черен пипер
  • босилек - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Корите се разточват. Пиперките се почистват от семето и се нарязват на ивички. Патладжанът се нарязва на тънки кръгчета и се поръсва със сол, оставя се да престои 20 минути, за да се отдели горчивият сок.

Две кори се нарязват на 15 квадрата и всеки от квадратите се намазва с разтопено масло. Слагат се в малки формички, като се притискат към стените. Неизползваното тесто се държи под влажна кърпа (или фолио), за да не изсъхва.

Формичките с тестото (кошничките) се слагат в предварително загрята до 180 °С фурна и се пекат 10 минути до златистокафяв цвят. Оставят се да изстинат във формичките.

Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета. Патладжанените кръгчета се изплакват, подсушават се и се разрязват наполовина. Лукът и чесънът се запържват в зехтина до омекване.

Прибавят се пиперките, тиквичките и патладжаните. Слагат се с цялото стръкче мащерка и захарта и зеленчуците се пържат на слаб огън 20 мин.

Подправят се с оцета, посоляват се и се поръсват с черен пипер на вкус. Зеленчуковата смес се разпределя в кошничките и се поръсва с нарязания босилек. Поднася се веднага

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: