Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана питка

Усукана питка

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Усукана питка
Снимка: Вивта Сан
2 / 3
01/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Хем е усукана, хем е страшно пухкава"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1/4 - 1/3 кубче (10 - 14 г)
  • масло - краве
  • жълтъци - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат размитата в прясното мляко мая, киселото мляко и разбитите със захарта яйца.

Замесва се тесто, което се разделя на 3 части и се разточва на три кори, всяка от които се намазва обилно с разтопено масло.

Слагат се една върху друга, разтеглят се на квадрат и срещуположните ъгли се прегъват към средата, като се навива на руло.

Отделя се малко парченце за украса, а останалото тесто се разрязва на две части с остър набрашнен нож. Всяка от тях се усуква и се разтегля.

Навиват се на охлювче и се слагат в намазана с масло и поръсена с брашно тава.

От отделеното парче тесто се оформя житен клас или друга фигурка, с която се украсява питката.

Оставя се да втасва на топло и като се надигне, се намазва с разбит жълтък. Пече се в предварително загрята до 220°С фурна 10 минути.

Температурата се намалява на 195°С и се пече още 25 минути. Изпеченият хляб се обръща върху решетка и се оставя да изстине.

Усуканата питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: