Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски кравай

Великденски кравай

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Великденски кравай1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Направете повечко от тези великденски краваи, защото свършват наистина бързо"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 20 г
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • бадеми - 1 - 2 с.л. натрошени
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в дълбок съд, размива се с 2 супени лъжици хладко мляко и се прибавят захарта и солта. След десетина минути се прибавят едното яйце и единият жълтък - предварително разбити, олиото и останалото мляко.

Постепенно се поръсва брашното и се замесва тесто, което се завива с кърпа и се оставя да втаса.

Когато бухне, се измесва отново и се оформят две дълги и тънки фитилчета, които се увиват като шнур и се оформят на кравай.

Краваят се намазва с отделения белтък и се поръсва със захар и счукани бадемови ядки. Пече се в предварително загрята умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: