Сладка вита баница

23/01/2016
Ваня  Величкова
отВаня ВеличковаПомощник Готвач625171
"Ние сме големи фенове на Баницата! А когато тя е сладка и вита, направо не можем да и устоим!"
Приготвяне70 мин.
Готвене60 мин.
Общо130 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 060
  • Преглеждания за месеца279
  • Преглеждания за седмицата29
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 1 бр.
  • вода - 250 мл
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - колкото поеме за средно твърдо тесто
  • За плънката
  • орехи - 1/2 кг смлени
  • канела - 3 ч.л. смляна
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - за поръсване на баницата
  • За сиропа
  • захар - 1 и 1/4 кг
  • вода - 1 л
  • лимонтузу - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, яйцето, олиото, оцета, водата и солта се замесва тесто, което се оставя да отлежи 15-20 минути. Прави се на питки, които се намазват с масло и се слепват по три. От всеки три слепени питки се разточва тънка кора.

Всяка кора се поръсва с масло, слагат се орехи, прегъват се краищата на кората и отново се поръсва с мазнина. Навива се на тънка точилка и се събира от двете страни с ръце, за да се накъдри. Изважда се точилката и кората се слага в намазана с масло тава.

Баницата се залива с останалата мазнина и се пече в предварително загрята умерена фурна. След като престои 8-10 часа, се залива с хладък гъст сироп от захарта и водата, които се варят 10-12 минути.

Лимонтузуто се прибавя, за да не се захаросва сиропът.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар