Баклава с разтегляни на ръка кори

23/01/2016
Ваня  Величкова
отВаня ВеличковаПомощник Готвач627171
Приготвяне80 мин.
Готвене60 мин.
Общо140 мин.
Порции14 парчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо621
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - хладка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката
  • масло - 2 ч.ч. краве
  • орехи - 500 г счукани
  • канела - 3 ч.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 1/4 кг
  • вода - 1 л
  • лимонтузу - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За разтегляните на ръка кори е необходимо по-меко тесто без яйца и мазнина. Брашното се пресява, прибавят се олиото, солта и достатъчно вода, за да се замеси меко тесто. Тестото трябва да се меси най-малко 15 минути, докато започне да става на шупли. Оформя се на топка, завива се с натопена в гореща вода и добре изстискана кърпа. Оставя се да отлежи на топло 1 час.

Прави се на толкова питки, колкото кори ще се разтеглят. Слагат се върху постлана с чиста покривка маса и се дърпат равномерно
към краищата, като се обикаля около масата.

Корите се нареждат в намазана с масло тава и се поръсват (през две или всяка) с орехи и канела. Наредената баклава се нарязва
с горещ нож и се залива с врящото масло.

Пече се в силна фурна. След като изстине, се залива с топлия сироп, който се приготвя, като захарта заедно с водата се вари 10 минути
на слаб огън. Прибавя се лимонтузуто (или лимоновият сок и настърганата кора) и веднага се сваля от огъня.

Завива се с кърпа и се оставя да престои една нощ, за да го
попие.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!