Класическа рецепта за козунак

26/01/2016
Ваня  Величковаот Ваня ВеличковаПомощник Готвач 1x
"Готвите ли се за Великден? Ето още една от избраните ни рецепти "
Приготвяне50 мин.
Готвене6 мин.
Общо56 мин.
Порции5 бр.
Сготви+1 точки
49 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо100 345
  • Преглеждания за месеца161
  • Преглеждания за седмицата25
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена49

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в млякото, прибавят се захарта и брашното, разбърква се на рядка кашица, захлупва се и се оставя на топло, но не горещо място да втасва.

Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, ванилиите и лимоновата кора, като се отделя един жълтък за намазване.

Брашното се пресява със солта на купчина в подходящ за месене съд и в средата й се прави кладенче. Изсипват се бухналата мая, яйчната смес и се замесва тесто.

Меси се, като ръцете се топят в разтопената мазнина, докато тестото поеме цялата мазнина и започнат да се образуват шупли.

Намазва се с топло олио, покрива се с найлон и се оставя да втасва на топло. Размесва се още веднъж или два пъти и пак се оставя да втасва, докато увеличи обема си двойно.

Тестото е достатъчно за 5 козунака. Слага се в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й, оставя се да втаса още веднъж. Намазва се с жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Ирена Христова
От сега започвам да "тренирам" за Великден :)
6
0
Kremena Dimitrova
Kremena Dimitrova
21.10.2016 20:12
Само да не се заблуждаваме, че времето за приготвяне е това,има толкова много месене и втасване,правя многобройни пъти този козунак,приготвя се с часове!
11
2
Ani Petrova
Ani Petrova
05.05.2016 06:32
Na kolko gradusa i kolko minuti se peche kozunaka
10
0

Виж всички коментари или напиши такъв