Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Пай с телешко месо и бира

Пай с телешко месо и бира

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Пай с телешко месо и бира1 / 2
23/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • мас - 75 г
  • масло - 5 г нарязано на кубчета краве
  • За плънката
  • телешко месо - 500 г нарязано на парчета
  • брашно - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • лук - 1 голяма глава нарязан кромид
  • моркови - 1 нарязан
  • чесън - 1 скилидка ситно нарязан
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • бира - 250 мл силна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • мащерка - малко
  • гъби - 100 г едро нарязани
  • прясно мляко - за глазура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се овалва в брашното. Пържи се в олио 5 мин, прибавят се лукът, морковът, гъбите, чесънът и доматеното пюре. Оставя се на огъня 5 мин, след което се прибавят бирата и 150 мл гореща вода. Кипва се, прибавят се подправките, захлупва се и се вари на слаб огън 1 1/2 часа. Охлажда се и се прецежда.

Тестото се приготвя, като към пресятото със солта брашно се прибавят маста, маслото и 4 супени лъжици вода, за да се замеси тесто. Завива се с найлон и се оставя да отлежава 30 минути. Отделят се две трети от тестото и се разточва кора с големината на тавата.

Слага се в намазана с масло и поръсена с брашно дълбока тавичка или форма за пай, като краищата леко се изтеглят. Отгоре се изсипват плънката и 4 супени лъжици от прецедения сос от варенето. Останалото тесто се разточва и се покрива плънката, като краищата се притискат към долната кора. Намазва се с млякото и се пече в предварително загрята умерена фурна 50-60 минути.

Сервира се със зелена салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: