Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Запеканка с вермичели и месо

Запеканка с вермичели и месо

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Запеканка с вермичели и месо1 / 2
25/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • масло - 90 г краве
  • лук - 1 глава
  • кайма - 500 г говежда
  • доматен сос - 800 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • вермичели - 250 г
  • брашно - 30 г
  • прясно мляко - 300 г
  • чедър - 150 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява до 180 градуса. Лукът се запържва 2 минути в 20 г масло на умерен огън. Слага се каймата и се бърка на огъня 4 минути.

Прибавят се доматеният сос и доматеното пюре. Огънят се намалява и сместа се оставя 20-25 минути до омекване на каймата. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

Вермичелите се сваряват (за кратко време, да не се преварят) в подсолена вода и се отцеждат. В останалото масло се запържва брашното за 1 минута, отстранява се от огъня и се сипва млякото.

Връща се на огъня. Бърка се, докато се сгъсти. Огънят се намалява и белият сос се оставя 2 минути. Половината вермичели се сипват в намазана с масло форма за кекс и в друг огнеупорен съд.

Покриват с половината кайма. Отгоре се слагат останалите вермичели. Заливат се с белия сос, поръсват се със сиренето и се пекат 15 минути.

Запеканката се изважда от фурната и се оставя да престои 10 минути, преди да се извади от формата. Сервира се нарязана на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: