Торта Пламъци

МиленаМилена
Новак
132
Торта Пламъци
Снимка: Милена
1 / 4
24/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12/16
"Няма да мислим, че после ще трябва да горим калориите във фитнеса..."

Необходими Продукти

  • за блатове
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 10 с.л.
  • брашно - 10 с.л.
  • какао - 3 с.л.
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 2 пакета краве
  • пудра захар - 200 г
  • ванилия - 1 прахче
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • За шаума
  • белтъци - 5 - 7 (зависи от големината)
  • захар - 400 г
  • лимонтузу - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат: 5 белтъка и 5 с.л. захар се разбиват, прибавят се по 1 жълтъците и една по една 5 с.л. брашно. Пече се 20 мин. в предварително загрята фурна. По същия начин се приготвя вторият блат, но се прибавят и 3 с.л. какао.

Крем: 500 мл. пр. мляко се загрява и се добавят 4 с.л. брашно, разтворени в много малко студено мляко. Вари се до сгъстяване. Изстива, а през това време 2 пак. краве масло се разбиват с миксер с 200 г пудра захар и 1 ванилия.

Добавя се студеният млечен крем, добавя се 1 ч.ч. смлени орехи и се разбърква добре.

Двата блата се слепват с този крем и се намазват от всички страни, вкл. и отгоре. Така без да се сиропират, като престоят малко, стават много сочни и вкусни.

Шаум: 7-5-те белтъка се разбиват с 300 г захар и щипка лимонена киселина. Карамелизират се 100 г захар и още топли на тънка струя се изсипват в добре разбитите на сняг белтъци, биенето продължава, докато сместа стане еднородна, да не се усеща карамелът.

С тази смес се завършва тортата, като се изсипва върху нея и с две лъжици се изтегля във формата на пламъци, маже се и отстрани. Аз я слагам в пош и шприцовам малки пламъци един до друг, като покривам цялата торта.

Приготвям я от много години за специални случаи, защото се получава много тържествена и вкусна, истински домашна торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: