Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Руска Салата»Истинска руска салата

Истинска руска салата

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Истинска руска салата1 / 7
26/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ама моля ви се, какъв празник ще бъде, ако няма истинска домашна руска салата"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • моркови - 5 - 6 бр.
  • грах - 1 пакет млад замразен
  • кисели краставички - 1 буркан
  • яйца - 3 твърдо сварени
  • шунка - 250 - 300 г
  • ябълки - 1 голяма, възкисела
  • майонеза - 1.5 - 2 бурканчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Колкото по-тъмно зелен и дребен е грахът, толкова по-млад значи е. Не го размразявайте на въздух!

Краставичките да не са домашно приготвени чрез макар и 5 минутно изваряване, защото не бива да са меки, а да хрускат!

Шунката задължително да е пражка, пушена, от бут - никакви варени, на блокове, вакуумирани и т.н., защото от вкуса на шунката в най-голяма степен зависи вкусът на руската салата.

Майонезата, както и шунката, не бива да е каква да е. Препоръчително е да е френска. Тя не бива да съдържа разни изцедени кисели млека, защото ще развали вкусът на салатата. Най-добре е да се направи домашна, от пресни жълтъци, задължително с добавка на ½ лъжичка горчица.

В тенджера с 2 л. вода слагаме 1.5 чаена лъжичка сол и я поставяме да ври. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се, да се сварят във вече кипналата вода. Варенето трае около 20 минути.

В това време се занимаваме с морковите. Те се остъргват, нарязват се на по 2-3 филийки по дължината и се слагат да врат в малък съд, където има чаша и половина вода, щипка сол, щипка захар и бучица масло, колкото лешник. Врат на бавен огън също около 20 минути.

Прецеждаме сварените картофи през гевгир и ги оставяме да изстинат.

Отново кипваме около литър вода с малко сол. Щом тя заври, изсипваме в нея замразения грах (без да сме го размразявали! )

Нарязваме сварените морковите също на кубчета и ги изсипваме в голям съд, където ще забъркваме цялата салата.

На кубчета нарязваме шунката и яйцата. Ябълката настъргваме на едро ренде.

Добавяме към смесените вече компоненти много добре изстиналите картофи. Най-накрая добавяме майонезата и разбъркваме.

Съхраняваме в стъклени буркани в хладилник. Трайността ѝ зависи от броя и апетита на членовете на семейството – колкото по-голям, толкова тя е по-нетрайна - в смисъл, че може да се “изпари” от момента на поставянето ѝ в хладилника, до мига, в който го затворите.

С какво върви?

- Върху филийка хляб руската салата върви с руски чай.

- Без хляб руската салата върви, разбира се, с руска водка.

- Иначе може да служи за предястие, особено ако е увита в тънки филийки шунка.

Най-върви с весела компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Салатата е създадена от французина Оливие в Москва.Затова е Оливие, или руска!
28.12.2023 15:18
Анонимен
Анонимен
Руската салата е с кромид.
26.12.2023 13:20
Анонимен
Анонимен
Рецептата изглежда добра и ще дам пет звезди, само искам да направя едно интересно допълнение. Салатата си е чисто БЪлгарска!!! В Русия и викат Оливие или Френска салата, Французите я знаят обаче като Македонска салата но, ...... Македонците и викат Българска салата. Като жител на САЩ която е многонационална държава съм имал възможност да говоря с представители на съответните нации и изследването е лично мое!
14.02.2023 19:25
2
2
Анонимен
Анонимен
Иска ми се повече хора да използват само снимки на собствените си творения. Очевидно първата снимка не е ваша, а е взета от списание/ интернет. Разбирам, че изглежда добре, но няма смисъл да качваме нереални снимки, които не олицетворяват конкретния резултат.
Какъв е смисълът от това ?!

Всичко останало - добре.
31.12.2021 17:34
5
1
Анонимен
Анонимен
Истинската руска салата се прави без яйца, с грах, морков, кис, краставички, картофи и майонеза... Пълна истинска салата може да кажете тогава, когато и майонезата си направите сами.
09.11.2021 13:14
3
2
Анонимен
Анонимен
Да, тази салата е френска и се нарича "Оливье".)
Има различни начини за нейното приготвяне. Лично аз я приготвям малко по друг начин, но със същите ингредиенти. Картофи и моркови ги варя цели, не обелени за да избегна разваряването им. Също ползвам шунка, пушена шунка, заради нейният аромат. Използвам майонезата "Провансал", продава се в бурканчета по 250 мл.
На всички добър апетит и наздраве!
20.10.2021 20:46
3
Потребител#240543
Потребител#240543
Намерил съм удовлетворяващ за себе си вариант да режа стерилизираните, не кисели, краставички преди консумацията на всяка порция. Така руската салата ми издържа по-дълго в хладилника.
30.01.2020 15:18
3
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Руската салата /Оливие/ има най.много вариации и всички са далеч от първообразът и!

Салатата се ражда през 1860 година, когато Оливие работи като главен готвач в един от най-реномираните ресторанти в Москва – „Ермитраж“. Неговото творение бързо станало много популярно, но всъщност като продукти било доста далеч от съвременния си вариант: приготвяло се от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Липсвала основната съставка на салатата, каквато я познаваме днес – картофите, а какъв точно е бил дресингът и досега не се знае, тъй като Оливие пазел рецептата за него в дълбока тайна.
22.01.2020 16:55
10
2
Покажи всички подкоментари