Селски хляб с мая

26/01/2016
"Топъл селски хляб с мая и бучка сирене - какво повече му трябва на човек?"
Приготвяне100 мин.
Готвене40 мин.
Общо140 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 693
  • Преглеждания за месеца1515
  • Преглеждания за седмицата197
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - около 800 гр.
  • вода - топла 450 мл.
  • мая - 2 бр. суха или 1 кубче прясна
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате си брашното и с част от него, част от водата, захарта и маята си правите кашицата да активирате маята. Другата част от водата и солта ги прибавяте към брашното. Когато маята шупне я прибавяте и нея и месите гладко не лепнещо тесто.

Намазнявате си една купа и един лист стреч фолио и слагате тестото в купата като го покривате със фолиото и го оставяте да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

След това го премесвате и го слагате в леко намазнена тавичка. Оформете го по желание в самун или питка и го оставете отново да втаса за около 30 мин. покрито с набрашнена кърпа.

През това време загрейте фурната на 200 градуса. Преди да я сложите направете няколко разреза с остър нож. Когато слагате да печете питката сложете на дъното на фурната малка тавичка с вода за да има влага при печенето.

Печем до готовност, ако не сте сигурни кога е готова проверете с клечка.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Мартина Тракова
Тази рецепта става за Бъдни вечер.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв