Патладжан с доматен сос

27/01/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10734
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции4-6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 399
  • Преглеждания за месеца149
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • патладжани - 2 - 3 едри
  • олио - около 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 - 3 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • брашно - 1 с.л.
  • захар - 1 щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват на колелца, дебели около 1 см. Посоляват се и се нареждат върху парче памучен плат. Отгоре също се покриват с плат, за да се отцедят. Предварително ги опитайте дали не горчат. Против горчилката не помага никакво солено промиване! За да няма рискове, купете си шарени или бели патладжани. Те не горчат.

Пържат се в тефлонов тиган, захлупени, а за да ги надхитрим, да не изпиват всичкото олио вкъщи (те са направо като сюнгери при пържене! ), точно преди да ги сложим в тигана, само ги намазваме с олио (като естествено намазваме и ръцете си, но няма друг начин).

Към всяка порция патладжанени колелца, които пържим, добавяме по 2-3 супени лъжици вода в момента, когато вече леко са се запържили и от двете страни. Доизпържваме ги на по-слаб огън, отново захлупени. Така те стават не много мазни, но достатъчно мекички.

Поднасяме ги със соса, който се прави по следния начин. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и леко се запържват. Добавя се сокът от настърганите домати, сол и щипка захар. Когато се посгъсти, дръпваме от огъня и прецеждаме през едра цедка. Отново връщаме на огъня и сгъстяваме чрез разбъркване на тих огън с 1 с.л. размитото на кашичка брашно.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар