Боб с ориз на фурна

27/01/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10634
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 601
  • Преглеждания за месеца116
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг-
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази манджа е сватбена в село Душанци (Пирдопско), така че отнесете се сериозно към въпроса.

Бобът се накисва от предната вечер, на другия ден се кипва и първата му вода се излива. При повторното заливане се капва малко олио и бобът се сварява до омекване.

Морковите и лукът се нарязват на ситно и се запържват с олио и малко масло. Добавят се нарязаните гъби (ако използвате сухи манатарки, накиснете ги предварително, а преди да ги запържите, ги отцедете от водата).

В тавичка се сипва измитият и отцеден ориз, свареният боб, запърженият лук, моркови и гъби. Прибавят се едро нарязаните (желателно предварително опечени, обелени и почистени) чушки, обелените и нарязани на едро домати, солта, червеният пипер и черният пипер.

Яденето се посолява и се залива с бульона, в който е врял бобът, така че почти да го залее. Пече се на умерен огън, захлупено с алуминиево фолио. Преди да се извади окончателно, му се прибавят всички нарязани и съответно оронени подправки, всичко се разбърква много внимателно, за да не се скашка, връща се обратно във вече изключената фурна, захлупва се отново с фолиото и се оставя така десетина минути.

После се изважда и без да се отхлупва, се оставя за хапване чак на другия ден!

Тая манджа лекува злояди деца. Те ѝ налитат като скакалци. Проверила съм го на практика!

С какво върви ли? Ами с пържени кюфтета, с тънко нарязани пушени свински гърди, с пържоли, кебапчета и каквото още се сетите.

Но злоядите деца наблягат на боба.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

ВИЛИ-Виолета Матева
Да ви се похвалям днес сготвих вашата рецепта ,еее сложих нещо и от мен вместо гъби ,че у нас не ги харесват много ,сложих броколи 4-5 розички Нямах търпение да сготвя и да хапна - ама то наистина е много вкусно Ядох с апетит - Благодаря отново !
1
0
Добринка Петкова
Прекрасно и вкусно ястие.Аз също приготвям боб с ориз на фурна,но без гъбите, слагам сухи чушки,доматите ги редя отгоре,нарязани на кръгчета и след това запичам. Ще опитам и вашата рецепта.
1
0
Татьяна Балова
Да, с доматите отгоре е супер-класика, обаче сухи манатарки в тази манджа я правят направо божествена. Случвало се е на юбилей на приятел да я донеса за скромна гарнитурка и хората побутваха кебапчетата, за да наблегнат на нея.
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво ,за рецептата Не знам дали сте от Пирдоп ,но аз имам там роднини Бях на гости и опитах тази манджа Поднесоха пържола с гарнитура от боб и ориз Опитах и ми хареса ,но не взех рецептата и нали нищо не е случайно тази вечер мернах вашата Благодаря скоро ще я приготвя !
0
0
Татьяна Балова
Супер! Много се радвам, когато някой нещо харесва!Да, от Душанци съм вече 9-та година. Избягах от ужасната София и се заселих тук - на тихо, на светло, при истината.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв