Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Пюрета»Майсторско картофено пюре

Майсторско картофено пюре

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110347628
Майсторско картофено пюре1 / 3
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на филийки, дебели по един сантиметър. Слагат се в тенджера под налягане, заливат се с литър вода и се посоляват с 1.5 чаена лъжичка сол.

Врат на тих огън 20 минути. Изваждат се, прецеждат се и се пасират горещи. За целта си служим с преса за картофи с дълга дръжка.

Първо смачкваме хубавичко картофите, после прибавяме маслото, после постепенно - затопленото мляко, и започваме да бием интензивно.

Пюрето трябва да стане много пухкаво, да няма бучки, а въздух - като битите белтъци.

Картофеното пюре служи като много добра гарнитура за печено пиле, варени или пържени кренвирши, задушени пържоли, рибни ястия и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#330139
Потребител#330139
Тенджерата под налягане е напълно излишна! Освен това, картофите за пюре се варят небелени, преди това само ги измийте, сложете ги в нормална тенджера и ги покройите с 2-3 см. вода. Белите след като се сварят. Внимавайте какви картофи използвате за пюре, аз лично препоръчвам български, които са с повече скорбяла, перфектни са за пюре. Френски или полски са по-добър вариант за пържене, супи, на фурна и яхнии.
20.04.2024 15:03