Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пиле по китайски със зеленчуци

Пиле по китайски със зеленчуци

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Пиле по китайски със зеленчуци2 / 3
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Много по-вкусно от това, което ще ви предложат в китайските ресторанти!"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - филе (бялото месо)
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • моркови - 2 - 3 средно големи
  • соев сос
  • коняк - 1 ракиена чашка
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • джинджифил - 1 парченце захаросан
  • ориз - 1.5 ч.ч.
  • масло - 30 - 40 г краве
  • нишесте - 3 - 4 с.л. неароматизирано или царевично брашно
  • брашно - 2 ч.л. бяло
  • белтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е направо великолепна за посрещане на гости, на които с финес ще поднесем най-омразната част от пилешкото – жилавото бяло месо, а те ще си оближат пръстите.

Пилешкото филе се нарязва на кубчета със страна 2 см.

Белтъкът се смесва с нишестето или царевичното брашно. В него се добавя нарязаното месо, малко сол, разбърква се и се оставя да престои около 1/2 час, а през това време се върши другата дейност.

В дълбок тиган с малко олио и малко масло се запържват ситно нарязаният лук, морков и чесън. Изваждат се с решетеста лъжица и се добавя още малко олио.

След като мазнината се сгорещи, в нея се изпържват хапките месо, като се внимава да не се слепват една с друга. Щом добият златист цвят, те също се изваждат с решетеста лъжица и се прибавят при изпържените зеленчуци.

Когато свършим с тяхното пържене, отливаме мазнината в порцеланова чаша и я пазим за приготвянето на ориза. Връщаме пилешките хапки и зеленчуците в дълбокия тиган, наливаме ½ литър вода (още по-добре - пилешки бульон, който предвидливо сме заделили, когато сме варили пилето за супа), соевия сос, коняка, сипваме захарта, солта, черния пипер и джинджифила. Ястието се вари ½ час на тих огън.

В чаша размиваме 2 равни чаени лъжички брашно с малко вода до получаването на рядка каша. Чрез разбъркване я добавяме към горещото ястие, да го сгъсти, и след малко дръпваме от огъня.

В друг съд (плитка тенджера) сипваме мазнината. Измиваме ориза и го отцеждаме през голяма цедка. Добавяме го в сгорещената мазнина и разбъркваме, докато стане прозрачен.

Наливаме 3 чаши студена вода, сол и оставяме да заври. След това следват китайските условности. Ако котлонът на вашата печка изстива много бавно, просто го изключете. Ако обаче изстива бързо, оставете ориза да се задушава на възможно най-тихия огън (80-90 градуса) и го изключете след 20 минути.

Оставете ориза захлупен върху котлона и се опитайте да забравите за него поне още половин час.

Поднесете ястието, гарнирано с ориза. Най-интересното е, че от две шепи продукти се получава манджа като за 6 човека.

Пилето по китайски със зеленчуци е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
Много обичам китайско,добавям всякакви зеленчуци - гъби, царевица...колкото повече толкова повече :))
27.01.2016 11:50
1