Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Домашно приготвена сланина

Домашно приготвена сланина

Мариела ХристоваМариела Христова
Помощник Готвач
2289202052k1
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Да заколиш прасето, да приготвиш домашна сланина и да поканиш приятели на гости да опитате новото вино Класика"

Необходими Продукти

  • сланина - 3 кг
  • праз
  • морска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Със студена вода измиваме сланината и я нарязваме на парчета. На дъното на малко каче слагаме морска сол, като правим пласт около 2 пръста дебелина.

Над него нареждаме праз, нарязан на ивици. Най-отгоре поставяме сланината, като я слагаме с кожата нагоре и трябва да е плътно наредена.

Ако останат празнини между парчетата, се запълват с нарязани малки парченца сланина. Отново се слагат няколко ивици праз и се посолява със сол около 1 см.

В същата последователност се продължава, докато свършат продуктите, като се завършва със сол. Върху нея се поставя дървена решетка за тежест и се налива преварена охладена вода да е 1-2 пръста над сланината.

След 20 дена сланината е готова за консумация, като се оставя да престоява на хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Георги Александров
Георги Александров
Ако добавите едро счукани черен пипер,кориандър,бахар и няколко дафинови листа и една водна чаша ябълков оцет, ще получите истински деликатес.Водата трябва да е преварена и в нея предварително да е добавен малко оцет за да я омекоти. Приятен апетит!!!!!!
23.12.2017 11:36
17
2
marciano49
marciano49
Добре е долната част на сланината да се отделя, тъй като е жилава и лигава! На снимката ясно се вижда линията, която разделя хубавата сланина, от тази за мас! Разбира се, това се прави, ако целим качество, а не количество!
29.10.2017 21:33
12
6
Потребител#180781
Потребител#180781
сланината се слага с кожата надолу, а по добре е между солта и сланината да има парченца тензух и отгоре се затиска с някаква тежест...
13.12.2016 23:07
27
3