Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Средиземноморско хлебче

Средиземноморско хлебче

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Средиземноморско хлебче
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 5
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
3
"Средиземноморско хлебче, което едва се сдържаме да не хапнем, докато чакаме основното"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • вода - 230 мл топла
  • зехтин - 3 с.л.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • маслини - 50 г черни обезкостени
  • сушени домати - 50 г мариновани
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята със захарта и половината от водата се смесват и се оставят под кърпа, докато сместа шупне.

Пресяваме брашното в дълбока купа.

В средата на брашното се оформя кладенче, в което се слагат солта, зехтинът, шупналата смес с маята, останалата вода и нарязаните на ситно маслини, сушени домати и мащерка (може да добавите каперси, няколко вида маслини и тн.).

Омесваме тестото за 10-15 мин. с миксер с помощта на приставките за тесто на средно висока степен. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда.

Доомесваме го на ръка с малко брашно. Тестото трябва да остане меко и дори леко лепкаво. Оставяме го за около час да втаса и удвои обема си.

В набрашнена тавичка оформяме тестото и правим няколко напречни разреза от горната страна с остър нож. Печем в предварително загрята фурна, в която сме сложили малък съд/кутия с вода.

С помощта на парата, която се отделя при печене, се получава уникалната коричка на хлебчетата тип чабата.

Печем, докато хване златист загар. След като извадим хляба от фурната, покриваме с памучна кърпа.

Средиземноморското хлебче е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Това хлебче е страхотно,а пък как ухае вкуснооо
28.01.2016 14:38
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Уточнение за съда в който поставяме вода" може да бъде стъклена или метална купичка, която се поставя отсрани на тавата или под решетката на фурната.
27.01.2016 17:59