Кисел с домашно картофено нишесте

27/01/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10634
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо325
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг (или 100 г картофено нишесте)
  • компот - 1 л сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Компотът може да е от ягоди, малини, кайсии, праскови, сливи – важното е да е достатъчно сладък! ).

Ударението е на Е! Защото кремът, макар да е възкисел, все пак не е като оцет. Освен това киселът може и да е на млечна основа и тогава пък изобщо не е кùсел.

Картофите се обелват, настъргват се на едро ренде, заливат се с литър вода и се разбъркват. Сместа се прецежда в стъклена купа, картофените стърготини се изхвърлят, а водният разтвор се оставя да престои, докато водата се избистри, а на дъното се образува бяла утайка. След това водата се отлива, а утайката се използва за сгъстяването на кисела.
Една чаша от сока на компота се смесва с картофената утайка.

Останалият компот се кипва и в него на тънка струйка чрез разбъркване се налива сместа от картофено нишесте и компот. Киселът се разбърква с решетеста лопатка на умерен огън, докато започне да образува кратери (да ври). Когато е готов, се дръпва от огъня, разлива се в купички и се изстудява.

Кисел на млечна основа се прави по същия начин, само че вместо компот се използва 1 литър мляко с 1.5 чаша захар и 2 праха ванилия.

Времето за приготвяне 10-20 минути (зависи дали ползваме готово нишесте или ще си го правим)подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Мартина Тракова
По цял ден само това правя,зареждам се злобарско!ХАХАХАХА Защо не кажете от къде идва рецептата,ами веднага констатирахте ,че трупам отрова в душата си.
0
0
Татьяна Балова
Първо, това за отровата защо го възприемате лично? Та аз не казвам, че вие я трупате... Колкото до произхода, ето подробности: тази рецепта я знам от майка си. Тя правеше кисела пред очите ми и се получаваше супер. Опитайте. Майка ми беше рускиня, лека й пръст, и по време на войната те са правели от картофи не само кисел, но и хляб. Виж, рецепта за него нямам. И още нещо. Едно кило картофи струва между 50 и 90 ст., не знам дали не е по-евтино от едно пликче нишесте, ама намерете картофено, то е най-фино.
0
0
Мартина Тракова
Иска ми се да видя снимка(лична) на този кисел с едно кило картофи,което ще се изхвърли!От къде споделяте такива рецепти?
0
0
Татьяна Балова
Винаги ми е било чудно друго - откъде хората трупат отрова в душата си?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв