Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Кисел с домашно картофено нишесте

Кисел с домашно картофено нишесте

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Кисел с домашно картофено нишесте1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг (или 100 г картофено нишесте)
  • компот - 1 л сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Компотът може да е от ягоди, малини, кайсии, праскови, сливи – важното е да е достатъчно сладък! ).

Ударението е на Е! Защото кремът, макар да е възкисел, все пак не е като оцет. Освен това киселът може и да е на млечна основа и тогава пък изобщо не е кùсел.

Картофите се обелват, настъргват се на едро ренде, заливат се с литър вода и се разбъркват. Сместа се прецежда в стъклена купа, картофените стърготини се изхвърлят, а водният разтвор се оставя да престои, докато водата се избистри, а на дъното се образува бяла утайка. След това водата се отлива, а утайката се използва за сгъстяването на кисела.

Една чаша от сока на компота се смесва с картофената утайка.

Останалият компот се кипва и в него на тънка струйка чрез разбъркване се налива сместа от картофено нишесте и компот. Киселът се разбърква с решетеста лопатка на умерен огън, докато започне да образува кратери (да ври). Когато е готов, се дръпва от огъня, разлива се в купички и се изстудява.

Кисел на млечна основа се прави по същия начин, само че вместо компот се използва 1 литър мляко с 1.5 чаша захар и 2 праха ванилия.

Времето за приготвяне 10-20 минути (зависи дали ползваме готово нишесте или ще си го правим)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мартина Тракова
Мартина Тракова
По цял ден само това правя,зареждам се злобарско!ХАХАХАХА Защо не кажете от къде идва рецептата,ами веднага констатирахте ,че трупам отрова в душата си.
01.02.2016 15:50
1
Покажи всички подкоментари
Мартина Тракова
Мартина Тракова
Иска ми се да видя снимка(лична) на този кисел с едно кило картофи,което ще се изхвърли!От къде споделяте такива рецепти?
01.02.2016 15:32
1
Покажи всички подкоментари