Хубавата баклава

28/01/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10734
"Когато някой говори с толкова любов за баклавата, вярваме на всяка негова дума!"
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо44 731
  • Преглеждания за месеца147
  • Преглеждания за седмицата12
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 пакет Сърбиянка или Биляна
  • орехи - 1 ч.ч счукани (с размери колкото едра леща)
  • масло - 1 пакет (125 г)
  • захар - 400 г
  • вода - ½ литър
  • ванилия - 1 прахче
  • глюкоза - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Важно е корите да са фини, пресни и точени с брашно, а не с нишесте! Маслото е желателно да бъде истинско: Президент, датско, немско, само не българско, защото то си е чист маргарин и нищо няма да стане.

Тавата се намазва с малко масло. Половината кори се нареждат в тавата, като всяка от тях се поръсва с разтопено масло. Счуканите орехи се посипват на един пласт върху най-горната от тази половина кори. После се нареждат по същия начин и останалата половина кори.

Баклавата се нарязва с много остър нож (е тук направо не е за разправяне колко е трудно, защото корите са жилави, орехите се пречкат, а ножът обикновено не е достатъчно остър. Чудя се как ли я режат тая баклава в промишлени условия. С лазер ли, с що ли? Сигурно имат някаква решетеста преса с много остри ръбове - фрас! и всичко е нарязано идеално)

Та баклавата се нарязва на баклавенца с размери не повече от 3х3 см. Колкото по-дребни са парченцата, толкова по-добре, макар че не бива и да са с размери 1х1 см. Отгоре внимателно и равномерно се налива каквото масло е останало.

Тавата се слага в силно сгорещена фурна и в мига, когато леко порозовее, фурната се превключва на 150 градуса.

Много е важно: тя не бива да се пече, трябва да се суши! Така трябва да остане 45 минути във фурната и накрая да е само леко златиста.

През това време се прави сиропът. Захарта с водата се вари 5 минути от момента на завирането, като леко се разбърква.

Щом баклавата се опече, тя се оставя на студено, да изстине напълно. Тогава равномерно ѝ се налива гликозата (тя ще пречи на сиропа да се захаросва), в която е изсипана ванилията. После баклавата се залива със сиропа, който трябва да е не по-топъл от 50 градуса!

Сега идва и още едно трудно нещо: баклавата да се оварди от лакомията на домочадието. Защото ухае неземно и обещава райско блаженство. Така трябва да остане недокосната поне един ден, пък после да става каквото ще!подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ludmila Atanasova
Ludmila Atanasova
09.12.2016 19:46
Тази рецепта е много хубава но има малка неточност по отношение на вида кори! Тук са споменати корите "Сърбианка" и "Биляна" , които са прекрасни но за баница .. За баклава има кори като "Тракия", "Фамилия" и др. на които изрично е написано , че са за баклава и други сладкиши.
2
2
Татьяна Балова
Да, пише, но не са. Тези (визирам "Фамилия") стават жилави, защото са ръсени с нишесте, а трябва да са ръсени с брашно! Ето това е много важно.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв