Орехи в карамел

28/01/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10734
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо424
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • орехи - 1 голяма ч.ч.
  • захар - 6 - 7 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Орехите леко се запичат, по-скоро се подсушават на около 150 градуса, докато светлата им част стане жълтеникава.

Захарта се разтапя с водата и лимоновия сок в тиган, нагрява се, докато добие леко жълтеникав цвят, добавя се маслото и с постоянно разбъркване сместа се докарва до златисто-кафяво. По принцип, за да направим добър карамел, огънят не бива да е много силен!

В нея се изсипват орехите, начупени на четвъртинки. Овалват се и се изваждат в чиния, покрита с хартия за печене.

Когато се повтвърдят леко, се прехвърлят в студена чиния, после се разделят, изчаква се да изстинат окончателно и се прибират в херметичен буркан на сухо и хладно.

Заради захарта те са хигроскопични и трябва или да се консумират в кратки срокове, или да се изолират с домакинска хартия под капака на буркана.

Не ги използвайте като мезе към алкохол! Ореховите люспи засилват действието му и ще се напиете много бързо и лошо!подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Наталиа Петрова
Мисля, че могат да се използват и като украса към някой сладкиш
0
0
Татьяна Балова
Може, да, върху глазура на мъфини, ядките трябва да са половинки орехи. Благодаря за отзива.
0
0
Ирина Андреева Jolie
Моя рецепта не беше сложена,че имало подобна в сайта.Няма проблем.Тази тук също я има и то на авторката на снимката.Поне снимка да беше сложена друга.Само споменавам,да не изкарате,че пак се заяждам :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв