Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Питки с ленено брашно

Питки с ленено брашно

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Питки с ленено брашно
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 4
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Предлагаме Ви тези вкусни, здравословни и привлекателни Питки с ленено брашно! Ще ви станат фаворити!"

Необходими Продукти

  • типово брашно - 2 ч.ч.
  • ленено брашно - 6 с.л.
  • ленено семе - 1 с.л. + за поръсване
  • сусам - 1 с.л. + за поръсване
  • мая - 1 пакетче суха (7 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • айран - 250 мл (млякото да е със стайна температура)
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лененото и типовото брашно се пресяват заедно и се смесват с маята и захарта.

Добавят се айранът, зехтинът, лененото семе, сусамът и солта и се замесва тесто, което се оформя на топка.

Слага се в намаслена купа, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Премесва се на набрашнена повърхност и се оформят малки питки, чиито размер е по желание.

Можете да направите разрези отгоре или да ги оставите така.

Оставете ги да втасат поне още 30 минути, както са вече оформени.

Намажете с малко разтопено масло всяка питка, поръсете я със семена и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Питките с ленено брашно са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: