Телешки ядки или касапска торта

28/01/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10734
"Такава касапска торта заслужава да отбелязваме рождения си ден поне 4-5 пъти в годината!"
Приготвяне40 мин.
Готвене90 мин.
Общо130 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 322
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • телешки ядки - 1 комплект
  • телешко месо - 500 г телешко контрафиле
  • масло
  • черен пипер
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • гъби - малко, задушени в масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тук не мога да се въздържа и да не напиша един мъничък разказ по темата. Веднъж се похвалих пред сина си, че съм открила страхотен магазин на ферма със собствен месодобив. И той ми рече: Питай ги имат ли телешки ядки, да видиш какво ще ти сготвя. Когато обаче попитах в магазина за това нещо, те само дето не ми се изсмяха. Защото тия хитреци касапите никога никъде не ги дават и си гогвят сами.

Добре, обаче скоро след това се бях уговорила с хората от едно село, като заколят телето, да ми продадат малко месце. И когато отидох да си го взема, ги попитах: А ядките ще ми дадете ли? - Ооо - каза стопанинът, - чакай да видя дали не съм ги хвърлил на кучето. Кой знае каква физиономия съм направила! Но той ми ги донесе! И тогава вече опитах от тая касапска торта. Ето го начинът.

Ядките се почистват от ципите и се сваряват за около час и половина в подсолена вода с черен пипер, две-три зрънца бахар и парченце дафинов лист. Гъбите (може 3-4 печурки, но по-добре манатарки) се нарязват на дребно и се задушават с масло до омекване.

Контрафилето се прорязва (без обаче да се реже докрай) по средата и по широката страна (да стане като сандвич, който обаче от едната страна не се отваря), разгъва се и се разстила за начукване. Начуква се до дебелина около 5 мм. Посолява се, поръсва се с черен пипер и в средата по дължина равномерно се слага плънката от нарязаните на дребно ядки и гъбите. Завива се на стегнато руло, намазва се с масло, слага се в тавичка с подсолена вода, покрива се с фолио (може и просто завито във фолио) и се слага в сгорещената фурна, където после се пече дълго на умерен огън.

Печенето продължава около час. Сервира се, нарязано на филийки (като руло Стефани, с което обаче просто не може да се сравнява) и се гарнира с картофено пюре. Фантазия! Между другото ядките имат вкус на нещо средно между мозък и пилешко дробче, също както аспержите приличат на нещо средно между карфиол и праз.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!