Октопод със зеленчуци

12/04/2011
Ефросия
отЕфросияМастър Шеф4441
"Когато се влюбиш в Средиземноморската кухня, това е една споделена любов доживот "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции3-4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо7 682
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • октопод - 1 брой, около килограм
  • маслини - черни, без костилки
  • червени чушки - 1 брой + 1 жълта чушка
  • лук - 1 глава червен
  • целина - 3 - 4 стъбла
  • моркови - 1 брой
  • магданоз - няколко стръка
  • зехтин
  • сол - на вкус
  • дафинов лист - 1 брой
  • лимони - сокът от 1 лимон
  • оцет - 2 с.л. балсамов
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете чушките и морковите на фини ленти, а лука на полупрозрачни, тънки полумесеци, а целината на кубченца. Измийте октопода и го сложете да се свари в подсолена вода заедно с 1 коркова тапа. За да проверите дали октоподът е готов, го промушете с клечка или шиш. Ако промушването става лесно, снемете октопода от котлона. Отцедете го и го нарежете на парчета.

Нарязаните зеленчуци запържете за кратко в силно сгорещена мазнина (не много) заедно с дафиновия лист. След това ги изсипете в купа, заедно с парчетата октопод. Полейте ястието с дресинг от лимоновия сок, балсамовия оцет, сол, черен пипер на вкус. Поръсете леко с магданоз и поднесете.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Миленита
Миленита
28.11.2012 18:00
Мисля, че се слага, за да не стане жилав октоподът. Коркът съдържа ензими, които помагали на месото да омекне
0
0
Георгиев
Георгиев
24.11.2012 14:11
За какво е тази коркова тапа???
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв