Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Октопод със зеленчуци

Октопод със зеленчуци

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Октопод със зеленчуци1 / 2
12/04/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3-4
"Когато се влюбиш в Средиземноморската кухня, това е една споделена любов доживот"

Необходими Продукти

  • октопод - 1 брой, около килограм
  • маслини - черни, без костилки
  • червени чушки - 1 брой + 1 жълта чушка
  • лук - 1 глава червен
  • целина - 3 - 4 стъбла
  • моркови - 1 брой
  • магданоз - няколко стръка
  • зехтин
  • сол - на вкус
  • дафинов лист - 1 брой
  • лимони - сокът от 1 лимон
  • оцет - 2 с.л. балсамов
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете чушките и морковите на фини ленти, а лука на полупрозрачни, тънки полумесеци, а целината на кубченца. Измийте октопода и го сложете да се свари в подсолена вода заедно с 1 коркова тапа. За да проверите дали октоподът е готов, го промушете с клечка или шиш. Ако промушването става лесно, снемете октопода от котлона. Отцедете го и го нарежете на парчета.

Нарязаните зеленчуци запържете за кратко в силно сгорещена мазнина (не много) заедно с дафиновия лист. След това ги изсипете в купа, заедно с парчетата октопод. Полейте ястието с дресинг от лимоновия сок, балсамовия оцет, сол, черен пипер на вкус. Поръсете леко с магданоз и поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Миленита
Миленита
Мисля, че се слага, за да не стане жилав октоподът. Коркът съдържа ензими, които помагали на месото да омекне
28.11.2012 18:00
Георгиев
Георгиев
За какво е тази коркова тапа???
24.11.2012 14:11