Черешов пай с вкусен пълнеж

30/01/2016
Ваня  Величкова
отВаня ВеличковаПомощник Готвач627171
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо831
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г
  • масло - 125 г
  • захар - 1 супена лъжица
  • сол - щипка
  • жълтъци - 1 бр.
  • за пълнежа
  • череши - 350 г от компот
  • компот - 1 чаена чаша сок
  • брашно - 1 супена лъжица
  • масло - 2 супени лъжици
  • захар - ½ чаена чаша
  • вишновка - 1 супена лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, нарязаното на парченца масло, захарта и солта се омесва твърдо тесто и се оставя за 2 часа в хладилника.

Черешите се отцеждат и се изчистват от костилките. Брашното и захарта се размиват в сока от компота и сместа се вари на тих огън.

Прибавят се маслото и вишновката и кремът се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се оставя да поизстине.

Две трети от тестото се разточва и се слага в тортена форма, така че краищата на кората да достигат до горния ръб. Отгоре се нареждат отцедените череши и се заливат с крема.

Пълнежът се покрива с кора от останалото тесто, като краищата на горната и долната кора се защипват. Сладкишът се намазва с разбития жълтък и се пече 10 минути в силна фурна.

След това температурата се намалява и сладкишът се пече още 20 минути.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!