Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Маков сладкиш с портокали

Маков сладкиш с портокали

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
30/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • масло - 185 г
  • сок - ⅔ водна чаша портокалов
  • маково семе - ½ водна чаша
  • пудра захар - ½ водна чаша
  • яйца - 2 бр.
  • портокалова кора - 3 ч.л.
  • брашно - 1 и ½ водни чаши
  • бакпулвер - 2 чаени лъжички
  • за крема
  • масло - 150 г
  • захар - ⅔ водна чаша
  • сок - ⅓ водна чаша портокалов
  • портокалова кора - от 1 портокал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маковото семе се слага в малък съд и се залива с портокаловия сок. Омекналото масло се разбива със захарта до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата, като се внимава да не се пресече маслото.

Добавят се портокаловата кора и брашното, пресято с бакпулвера, като се редуват с маковата смес. Тестото се разбърква добре и се изсипва в тортена форма, покрита с намаслена хартия.

Пече се около 45 минути в предварително загрята фурна при 180°С. Опеченият блат се оставя да престои десетина минути във формата, след което се обръща върху решетка да изстине.

Приготвя се кремът. Захарта и портокаловият сок се слагат в малък съд и се бъркат на умерен огън, докато захарта се разтопи. Прибавя се тънко обелената и нарязана кора на портокала.

Сместа се кипва 5 минути и се сваля от огъня. Портокаловите корички се изваждат и се нареждат върху решетка, за да изсъхнат. Омекналото масло се разбива до побеляване.

Малко по малко се прибавя напълно изстиналият портокалов сироп и сместа се разбива, докато се изглади. Изстиналият сладкиш се разрязва хоризонтално на два по‐тънки блата.

Единият се слага в чиния за сервиране, намазва се с половината от крема и се покрива с втория блат. Отгоре сладкишът се намазва с останалия крем и се украсява със захаросаните портокалови корички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: