Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Гръцки пасхален хляб

Гръцки пасхален хляб

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Гръцки пасхален хляб1 / 2
31/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • мая - 1 чаена лъжичка суха
  • пудра захар - 2 чаени лъжички за закваската
  • мляко - 375 мл топло
  • пудра захар - 75 г
  • масло - 150 г разтопено
  • яйца - 4 бр.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, настъргана
  • брашно - 1.1 кг фино
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • за украсата
  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • яйца - 1 бр. сурово за намазване
  • бадеми - 50 г филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и 2 чаени лъжички пудра захар се слагат в дълбок съд и се размиват с топлото мляко. Оставят се за 20 минути на топло.

След това закваската се разбърква внимателно с останалата пудра захар, хладкото масло и лимоновата кора.

Брашното се пресява със солта. Половината от него се разбърква със закваската и разбитите яйца, така че да се получи гладка гъста маса.

Добавя се останалото брашно и се замесва тесто. Меси се десетина минути върху посипана с брашно повърхност, докато се изглади и стане еластично.

Прехвърля се в подходящ съд, намазан с мазнина, покрива се с намаслен найлон и се оставя на топло да втасва (трябва да увеличи двойно обема си).

След това тестото се измесва повторно и се разделя на две. Всяка част се разделя на три парчета, които се оформят на тънък фитил с дължина около 50 см.

Трите фитила се сплитат на плитка, която се свива на кръг и краищата й се притискат. Слага се в намаслена тавичка, в средата се поставя 1 сварено яйце (заедно с черупката) и тестото се притиска около него.

По същия начин се оформя и останалото тесто. Хлябовете се оставят да втасват около 1 час. Междувременно фурната се загрява до 190°С.

Хлябовете се намазват с разбито яйце с помощта на четка и се поръсват с нарязаните бадеми. Пекат се 25-30 минути до златисто‐кафяв цвят.

Изваждат се от формите и се охлаждат върху метална решетка. Накрая варените яйца в средата се оцветяват внимателно с червена хранителна боя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: