Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Просени питки Инджира

Просени питки Инджира

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Просени питки Инджира1 / 2
23/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
14
"Вместо обикновения просеник пригответе тези просени питки - за повече екзотика и вкус в кухнята"

Необходими Продукти

  • просено брашно - 3 чаени чаши фино смляно
  • суха мая - 1 супена лъжица
  • вода - 5 чаени чаши, топла
  • мед - 1 супена лъжица
  • сода бикарбонат - 1/4 чаена лъжичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в четвърт чаша вода заедно с меда. Добавят се останалата вода и брашното.

Разбива се гладко тесто, покрива се и се оставя да престои 24 часа на стайна температура. Преди да се използва, се прибавя содата.

От тестото се сипва по малко в нагорещен дебелостенен (или тефлонов) тиган без мазнина. Тиганът се покрива и питката се пече около 1 минута на умерен огън.

Пече се само от едната страна. Долна та страна не бива да потъмнява, а горната трябва да остане леко влажна.

Питката се изважда и се оставя да изстине. По същия начин се употребява останалото тесто.

Получават се около 14 малки питки, които се нареждат една върху друга.

Просените питки Инджира са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: