Фунийки с домашен крем

ГерганаГергана
Новак
139947174
Фунийки с домашен крем
Снимка: Гергана
1 / 6
22/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
40
"Кажете Добре дошли на гостите си с вкусни фунийки с домашен крем"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 700 - 800 г пресято, пшеничено
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • за крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • за декорация
  • орехи - млени
  • ганаш - шоколадов /разтопен шоколад на водна баня/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започвам с направата на тестото. Разбивам с миксер яйцата и захарта, след което прибавям олиото. В отделна купа слагам киселото мляко и содата разбърквам до шупване.

Прибавям половин килограм пресято брашно с бакпулвер, след което прибавям яйчената смес. Разбърквам всичко заедно. Прехвърлям на плот тестото и започвам да добавям още брашно постепенно, докато получа средно меко, нелепнещо еластично тесто.

Включвам фурната да загрее на 180 градуса. Слагам в тавата хартия за печене. Взимам тесто и го разточвам на немного тънък лист, който нарязвам на ленти с ширина около 1 см.

Навивам лентата около металните формички за фунийки, отдолу нагоре. Слагам във фурната да се запекат до готовност. Щом са готови, още горещи ги вадя от формичките и започвам да навивам следващите.

Готовите фунийки оставям да се охладят. Докато фунийките се пекат, започвам да правя крема. Слагам в съд на котлона 800 мл от прясното мляко и захарта да заврат.

В купа разбивам брашното с яйцата и останалото мляко. Щом млякото заври, изсипвам сместа и бъркам непрекъснато, като на крема му трябват минути да се сгъсти.

Махам от котлона прибавям ванилийките и разбърквам отново. Покривам горещия крем със стреч фолио, за да не хване коричка. Оставям го да изстине напълно.

След като всички фунийки са готови и охладени, както и кремът, започвам да ги пълня с помощта на пош, шприц или лъжица, за да не останат празни, се пълнят от вътре навън с достатъчно количество крем, след което ги потапям върха им в разтопения шоколад и поръсвам със смлените орехови ядки.

Фунийките с домашен крем са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: