Лесна баклава

04/02/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67293117225
"Липсата на опит в кухнята не е причина да не приготвите вкусна баклава. Доверете се на нашия опит!"
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо79 238
  • Преглеждания за месеца6752
  • Преглеждания за седмицата78
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • за сиропа
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 л
  • ванилия - 2 бр.
  • мандарини - 1 бр.
  • за баклавата
  • кори - 1 пакет точени, за баница (Фамилия)
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • грис - 1 ч.ч. пшеничен
  • масло - 150 г краве
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете захарен сироп, като в касерола сложите водата със захарта, сока и кората на една мандарина и ванилията. Оставете на котлона да ври на средна температура до получаване на гъст захарен сироп.

Сложете на хладно да се изстуди. Баклавата направете в намазнена с олиото тава с диаметър 30см. Вземете 5 бр. от корите, сложете ги на дъното на тавата и подгънете краищата, поръсете с част от орехите и 2 с.л. от гриса.

Отгоре наредете още 5 бр. кори, пак орехи и грис и така до края, като трябва да разпределите орехи, грис и кори за поне три реда.
Разтопете маслото, нарежете баклавата на ромбоиди и я залейте с горещото масло.

Загрейте фурната на 160-170 градуса и сложете да се пече за около 50 мин или до златисто-кафяв цвят. Извадете я от фурната и залейте със студения захарен сироп.

Като се охлади, я оставете в хладилник за поне 12 часа да поеме добре сиропа.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Вальо
Вальо
19.12.2016 15:32
Мераклийска работа! Браво на Майстора Рибагина !
3
0
ДесиславаЗафирова
Това момиче е роден талант !!! Всичките и рецепти са уникални!!! Голямо браво !!!
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв