Вкусно Кюнефе

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k4k6
Вкусно Кюнефе
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 2
04/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"За това кюнефе сме готови да жертваме тънката си талия на драго сърце"

Необходими Продукти

  • кадаиф - 250 г
  • масло - 150 г
  • меласа - 1 с.л.
  • сирене - 250 г, безсолно, меко
  • за сиропа
  • захар - 2 - 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимонов сок - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се вари водата и захарта за сиропа. След като заври, се слагат няколко капки лимонов сок. Намалява се огънят. Вари се още 20 мин. на слаб огън и се оставя да се охлади.

50 г от маслото се разделя на малки бучки и се оставя при стайна температура да омекне. След като бучките омекнат, се заливат с 1 с.л. меласа. Бърка се до получаването на хомогенна смес, която се оставя встрани.

Кадаифът се разчепква-да стане като фиде. Останалите 100 г от маслото се стопяват в малка тенджера и се излива върху кадаифа.

Тавата се намазва със сместа от масло и меласа много хубаво. Кадаифът се ръси по дъното на тавата, така че да го покрие и се притиска да слегне с длани, за да се фиксира здраво.

Поръсва се с натрошено сирене и наръсва още кадаиф, така че да покрие сиренето и пак се притиска.

Десертът се запича бавно на умерена фурна и от двете страни около 6-7 мин. След като едната страна е готова, се обръща в друга тава.

Отново тавата се намазва обилно със сместа от масло и меласа и се пече другата страна. След като десертът се извади от фурната, докато още е топъл, се залива със студения сироп.

По желание може да се украси отгоре. С турски чай върви идеално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: