Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб със зехтин, куркума и маслини

Хляб със зехтин, куркума и маслини

Хляб със зехтин, куркума и маслини
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
04/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Никой не е по-голям от хляба и никой хляб не е по-вкусен от този хляб със зехтин, куркума и маслини"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 15 г прясна
  • яйца - 1 бр. (жълтъкът е за намазване )
  • зехтин - 4 с.л. за тестото + 2 с.л. за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 250 мл хладка
  • куркума - 1 к.л.
  • маслини - 6 - 7 бр., нарязани на дребно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесване на тестото: смесва се маята със захарта и се залива с малко вода да шупне. След това се прибавят белтъкът, киселото мляко, оцетът, зехтинът и се прави кашичка.

Към пресятото брашно, смесено със солта, добавете по малко от сместа и омесете гладко и еластично тесто (аз ударих тестото, около 50 пъти по плота, става много пухкаво и на конци).

Оставете да втаса за 1 час, а оформянето е по желание. Аз съм оформила така: разделих на 4 топки. Всяка топка разточвам на кора и ги слагам една върху друга, като по между им мажа със смесения с куркума зехтин и поръсвам с маслини (последната кора не се маже.

Нарязвам на 8 триъгълника. На всеки триъгълник правя малък прорез. Вземам върха и го промушвам през прореза отдолу и го издърпвам нагоре.

След като съм оформила, подреждам в правоъгълна форма. Мажа с разбития жълтък, поръсвам със семена. Оставям да втаса още 30 мин. и пека до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: