Торта Каприз

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Торта Каприз
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
14/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Да поискаш да хапнеш парче от тази торта не е каприз, а въпрос на добър вкус"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2/3 ч.ч.
  • нишесте - 2 с.л. пшенично
  • какао - 2 с.л.
  • за муса
  • сметана - 400 мл
  • течен шоколад - 200 г Финети
  • маскарпоне - 150 г
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
  • за сиропиране
  • кафе - 250 - 300 мл, прясно, сварено
  • течен шоколад - 200 г
  • малини - 150 - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте ги със захарта на пухкав крем. Към тях добавете разбитите жълтъци. Брашното, какаото и нишестето се пресяват.

Добавете ги постепенно към яйчната смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Сместа разделете на две части. Изпечете два блата във форма 20-22 см, на 180 градуса, 15 минути всеки. Оставете да се охладят.

Разбийте маскарпонето заедно със захарта. Към него прибавете разбитата сметана (отделете от нея, около 2 ч.ч за намазване на тортата).

Разбъркайте много добре и добавете течния шоколад (разтопен предварително и леко хладен). Сглобете тортата, като поставите единия блат във формата, в която сте пекли.

Сиропирайте го с кафето и намажете с половината от течния шоколад (100г). Наредете малините и изсипете шоколадовия мус. Загладете добре и поставете втория блат.

Сиропирайте и него. Намажете с останалия шоколад. Отгори покрийте със заделената сметана. Сложете тортата във хладилника за няколко часа.

Прокарайте внимателно с нож по стените на формата и освободете шоколадовата торта. Украсете я, като поръсите с какао и наредите шоколадови топчета.

Тортата Каприз е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: