Квас и квасен хляб

09/02/2016
Кака и Батко
отКака и БаткоНовак1135
"Кака и Батко определено ги разбират тестата "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции4-6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 241
  • Преглеждания за месеца152
  • Преглеждания за седмицата39
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг-
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 200 г пълнозърнесто (тип 1850)
  • брашно - 500 г бяло (тип 500)
  • сол - 1.5 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • вода - 290 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо да си направим квас - не е сложно, но се иска малко време (само за първия път)!

Пълнозърнестото брашно се размесва с вода и лъжица в буркан - не е страшна пропорцията, всеки е виждал боза (малко по-рядко, малко по-гъсто не е от значение). Сместа се оставя на стайна температура и се наблюдава, ако е нужно, се добавя брашно, ако дойде в повече, се добавя вода - разбърква се всеки ден.

След 7-10 дни квасът ще започне да се навдига, ще се видят балончета, които изплуват на повърхността веднага след разбъркването - това е признак, че е готов.

Идва ред на хляба с квас - аз ползвам хлебопекарна, но който иска да се мъчи, може да меси и на ръка (пропорциите са същите). В пекарната слагам течните съставки и бялото брашно, добавям 4 с.л. от готовия квас и пускам пекарната на основна програма до сигнала за добавките.

След сигнала за добавките спирам пекарната и я забравям за поне 12 часа на стайна температура. Когато тестото е удвоило обема си, е готово за печене - избирам програмата за печене и пека за заложения един час.

Изглежда сложно, но е много забавно да видиш какво се случва в пекарната - всичко много зависи от околната температура, но критерият е ясен - удвояване на обема.

За вкус и консистенция ще си говорим само с опиталите - аз не купувам и не пека хляб по друг начин, само споменавам Дамата, която ми даде рецептата за кваса!подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Plesneva
Plesneva
02.06.2016 22:24
След 7-10 дни на стайна температура не започва ли да мирише на кисело?Аз пробвах веднъж и точно това се получи и то още на 5 -я ден.
6
0
Веселина Константинова
Благодаря за уточненията!
0
0
Веселина Константинова
Наистина описанието е добро! Благодаря!
0
0
Кака и Батко
Кака и Батко
15.02.2016 06:05
Добро, добро, колко да е добро - прочетох го втори път и виждам, че не всичко е идеално обяснено, за което се извинявам. Първият пропуск е да уточня, че квасът ежедневно се "захранва" с по една лъжичка брашно, респективно се добавя и вода за запазване на консистенцията. Ако съдът започне да се препълва просто се изхвърля част от сместа - при мен това не се налага защото всеки ден взимам по 4 с.л. за хляба. Другото, което ми направи впечатление е, че веднъж захванат квасът има живот около месец, месец и половина, после придобива въз-кисел аромат и май тестото не втасва така добре както със свеж квас.
Последното уточнение е за самото приготвяне на хляба - написал съм "пропорциите са същите" имайки предвид, че всеки вече си има някаква рецепта за хляб с мая т.е. в случая само се замества маята с квас и останалото е чакане.
Успех!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв