Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми на фурна

Зелеви сарми на фурна

МаринаМарина
Помощник Готвач
933831323061
05/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Приемаме всякакви покани за обяд, в които се обещава да ни нагостите със сочни зелеви сарми на фурна"

Необходими Продукти

  • кайма - 0.500 кг
  • ориз - 1 ч.ч. бланширан или едрозърнест
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • куркума - 1 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол - на вкус
  • олио
  • зелеви листа - 10 - 12 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива и сварява, но не напълно. След като е полусварен, към него се добавя куркумата. Лукът и чесънът се настъргват на ситно.

Каймата се овкусява с кимиона, черния пипер, чубрицата и солта. В тиган с нагорещена мазнина, се слагат лукът и чесънът. Към тях се добавя и каймата, която се разронва с помощта на вилица.

Когато лукът, чесънът и каймата са се позапържили леко, се добавя полусвареният и овкусен ориз. Разбъркайте плънката за около 1-2 минути и махнете от котлона.

Накрая добавете нарязан на ситно магданоз. Разпределете получената плънка върху зелевите листа, така че да можете да ги завиете след това.

Подредете завитите сарми със сгънатата част надолу в намазана с олио тава. Залейте ги с 1 ч.ч. вода и ги сложете във фурната да се пекат на 180 градуса. За да не засъхват сармичките, периодично ги поливайте с получилото се сосче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: