Солена сьомга Направи си сам

08/02/2016
Татьяна Балова
отТатьяна БаловаНовак10734
Приготвяне40 мин.
Общо40 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо863
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг3 от 5

Необходими Съставки

  • сьомга - 3 - 4 кг - 1 бр.
  • сол - 10 с.л. морска
  • захар - 5 суп.лъж
  • черен пипер - 1 суп.лъж.
  • дафинов лист - 3 бр.
  • копър - 3 - 4 стръка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За предпочитане е рибата да е прясна, но аз съм правила тукашната магия и от замразена сьомга, купена на Женския пазар по 11 лв за килограм. Забележка: Замразената риба се размразява само във вода, никакъв въздух!

Интересно е да отбележим, че истинската сьомга е червена на цвят само когато си хвърля хайвера. Но после тя загива и как я ловят, докато е червена, не ми е ясно. Иначе месото й е бяло.

Отглежданата във ферми сьомга се храни със специални смески (не знам колко са полезни), за да може месото й да става червено.
И така. Почистваме рибата (ако не е почистена).

С остър нож я срязваме успоредно на гръбнака и отрязваме едното филе заедно с ребрата. С ножа много внимателно повдигаме гръбнака и отрязваме другото филе.

Опашката, гръбнака, главата и перките използваме за супа. Внимателно отстраняваме ципите от вътрешната коремна част. С ръце намираме костиците във филето и ги отстраняваме с щипка (за вежди например). Така получаваме чисти филета.

Смесваме захарта, солта, черния пипер и наронения с ръце дафинов лист и ситно нарязания пресен копър.

В голяма йенска тенджера или друг подходящ продълговат съд слагаме на дъното малка част от солената смес с останалите подправки. Върху този пласт поставяме едната част от рибното филе с кожата надолу.

Натриваме горната част на филето със сместа от сол и подправки.
Хубаво натриваме със сместа от сол и подправки другото филе от вътрешната му страна и го слагаме върху лимоните с кожата нагоре.

Накрая наръсваме рибата с останалат смес от сол и подправки.
Оставяме рибата да се осоли две денонощия. След това я измиваме със студена вода от солта и я оставяме да се накисне във вода за 10-15 минути.

Изваждаме я от водата и я оставяме да се отцеди.
Слагаме филето върху равна повърхност, и притискайки максимално острието на ножа към кожата, отделяме от нея филето. По същия начин почистваме и другото филе.

Рибата е готова, може да я нарежем и да я сервираме, а може да я наредим плътно в буркани и да я държим в хладилника.

При поднасяне я режем тънко, под много малък ъгъл на едри филийки, като започваме от частта, която е по-близо до опашката, и се движим към частта откъм главата. Много е подходяща за сандвич от препечена филийка с масло.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар