Да помогнем на Мишо да проходи

Катък

17/05/2011
Готвене
Общо
Изпрати Катък
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо15 850
  • Преглеждания за месеца135
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5

Необходими Съставки

  • овче прясно мляко - 1 литър
  • сирене - 50 гр.
  • масло - 25 гр.
  • сол - на вкус
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил

Приготвяне на Катък

Варим млякото на водна баня, на много слаб огън, докато остане наполовина. Бъркаме непрекъснато и внимаваме да не загори.

Когато млякото се охлади, посоляваме на вкус, прибавяме натрошеното сирене и разтопеното масло.

Слагаме в буркан и прибираме на хладно. Сместа зрее около 7-8 дни и е готова за консумация.[подобни рецепти тук]

  • Google+
  • Pinterest

4.4
Общо 5 гласували
5 4
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Monika Ivanova
12.05.2016 21:44
аз съм яла само купешки май е време да пробвам домашен да направя
0
0
Цвети
02.10.2014 10:51
Павлина, споделете как се е получил и вземете пласирайте и на българския пазар, защото тук продават само ментета, които нямат нищо общо с истинския катък.
0
0
Цвети
02.10.2014 10:47
Баба ми правеше катък. Сега свекърът го прави разкошен.
Последното мляко на овцете (гъстото) преди да прегорят се вари минимум 3 часа на водна баня или докато се сгъсти ако за тези три часа не се е, като на дъното под съда с млякото се поставя решетка. Всъщност между съда с млякото и съда с водата да има място. Прави се да не загори. Не се бърка. Съда трябва да е отхлупен и се наблюдава каймака да пожълтее хубаво. След това като се поохлади катъка се посолява и се слага на хладно и тъмно в друг съд със студена вода, която се сменя всеки ден или по-скоро се гледа да се поддържа една постоянна студена температура. Свекъра използва вода от герана, която е 12 градуса на село. Докато седи така на хладно се бърка по няколко пъти на ден и се наблюдава гъстотата. Средно за около седмица се достига желаната гъстота. Солта, която ние слагаме е 1 с.л. на литър мляко.
Баба ми го правеше по същия начин. И двамата са от балкански села, където са гледали много овце и биволици и катъка при тях е традиция. Биволския става още по-хубав и поради гъстотата на биволското мляко може да се прави целогодишно.
2
0
Павлина
27.02.2014 19:44
А,би ли споделила оригиналната ,ако я знаеш?
2
0
Павлина
27.02.2014 09:01
Моля Ви,имам безумната амбиция да произвеждам катък по всяко време на годината,с цел да съумея да го пласирам на пазара,и то в кипър,защото там живея и се занимавам с отглеждане и угояване на овце,бих желала да постигна желания ефект на Българския традиционен катък,за да се наложа на пазара като производител,моля Ви за съвет,и евентуално рецепта,ще ви бъда благодарна..и не само това!
0
0
Диана
15.11.2013 18:22
Катък се прави само от мляко без тия сирена,явно не сте опитвали истински катък както го правиха бабите на село и то когато овцете вече прегарят.
1
0
ИВАН
02.03.2013 02:51
МИСЛЯ ЧЕ Е ДОБРО АМА НМЕ Е ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА
2
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още рецепти с

Вкусна и лесна рецепта за Катък. Доволен ли си от това, което намери? Виж другите ни специалитети за Катък. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Катък в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.