четвъртък, 18 декември

Катък

Публикувана от:
Видяно: 12 236 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Туршии и зимнина
Рецепта за Катък
Готвене
Общо

Необходими Продукти

  • овче прясно мляко - 1 литър
  • сирене - 50 гр.
  • масло - 25 гр.
  • сол - на вкус

Приготвяне на Катък

Варим млякото на водна баня, на много слаб огън, докато остане наполовина. Бъркаме непрекъснато и внимаваме да не загори.

Когато млякото се охлади, посоляваме на вкус, прибавяме натрошеното сирене и разтопеното масло.

Слагаме в буркан и прибираме на хладно. Сместа зрее около 7-8 дни и е готова за консумация.

4.4 от 5 Гласа

Отзиви (6)

  • 0
    0
    Отговор
    Цвети

    2014-10-02, Оценка 5 от 5 за Катък

    Павлина, споделете как се е получил и вземете пласирайте и на българския пазар, защото тук продават само ментета, които нямат нищо общо с истинския катък.
  • 0
    0
    Отговор
    Цвети

    2014-10-02, Оценка 5 от 5 за Катък

    Баба ми правеше катък. Сега свекърът го прави разкошен.
    Последното мляко на овцете (гъстото) преди да прегорят се вари минимум 3 часа на водна баня или докато се сгъсти ако за тези три часа не се е, като на дъното под съда с млякото се поставя решетка. Всъщност между съда с млякото и съда с водата да има място. Прави се да не загори. Не се бърка. Съда трябва да е отхлупен и се наблюдава каймака да пожълтее хубаво. След това като се поохлади катъка се посолява и се слага на хладно и тъмно в друг съд със студена вода, която се сменя всеки ден или по-скоро се гледа да се поддържа една постоянна студена температура. Свекъра използва вода от герана, която е 12 градуса на село. Докато седи така на хладно се бърка по няколко пъти на ден и се наблюдава гъстотата. Средно за около седмица се достига желаната гъстота. Солта, която ние слагаме е 1 с.л. на литър мляко.
    Баба ми го правеше по същия начин. И двамата са от балкански села, където са гледали много овце и биволици и катъка при тях е традиция. Биволския става още по-хубав и поради гъстотата на биволското мляко може да се прави целогодишно.
  • 0
    0
    Отговор
    Павлина

    2014-02-27, Оценка 5 от 5 за Катък

    А,би ли споделила оригиналната ,ако я знаеш?
  • 0
    0
    Отговор
    Павлина

    2014-02-27, Оценка 5 от 5 за Катък

    Моля Ви,имам безумната амбиция да произвеждам катък по всяко време на годината,с цел да съумея да го пласирам на пазара,и то в кипър,защото там живея и се занимавам с отглеждане и угояване на овце,бих желала да постигна желания ефект на Българския традиционен катък,за да се наложа на пазара като производител,моля Ви за съвет,и евентуално рецепта,ще ви бъда благодарна..и не само това!
  • 0
    0
    Отговор
    Диана

    2013-11-15, Оценка 5 от 5 за Катък

    Катък се прави само от мляко без тия сирена,явно не сте опитвали истински катък както го правиха бабите на село и то когато овцете вече прегарят.
  • 1
    0
    Отговор
    ИВАН

    2013-03-02, Оценка 5 от 5 за Катък

    МИСЛЯ ЧЕ Е ДОБРО АМА НМЕ Е ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА

Вкусна и лесна рецепта за Катък. Доволен ли си от това, което намери? Виж другите ни специалитети за Катък. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Катък в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.