Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Селска питчица

Селска питчица

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Селска питчица
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
11/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Вкусна селска питчица, два пъти замесена - един път опечена и до трошичка изядена"

Необходими Продукти

  • брашно - около 550 г
  • вода - 300 мл хладка
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 пакет суха
  • масло - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • за мазане
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В брашното слагам солта и след това нарязаното на кубчета масло. Добавям маята и добре разбърквам. При брашното сипвам водата и яйцето, замесвам меко тесто.

Отрязвам около една трета от тестото. Оформям по-голямото парче на топка и го поставям върху хартия за печене. Оформям и по-малкото парче тесто на топка и го поставям отгоре.

С добре набрашнен пръст натискам в центъра на питката, като стигам до дъното на тавата. С нож правя линии, около 1 см дълбоки, през тестото и го маркирам на 12 парчета - започвам от средата на малката топка, през нея, продължавам надолу, през голямата.

Покривам питката със домакинско фолио и я оставям на топло място за 40 минути да втаса. Намазвам с разбития жълтък, мляко и олио, поръсвам със сусам и мак, и я слагам да се пече в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря! :)
11.02.2016 13:28
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Много красива, поздравления!
11.02.2016 13:20