Питка Розички

11/02/2016
Сия Рибагинаот Сия РибагинаМастър Шеф 5x
Приготвяне90 мин.
Готвене50 мин.
Общо140 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 421
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, масло, оцет и разбитите яйца. Затоплете млякото и разтворете в него маята, заедно с 2 с.л. брашно и захарта.

Оставете сместа на топло, докато маята шупне и я прибавете към брашното, като започнете да месите до получаване на хомогенно, гладко тесто, което да не лепне по ръцете.

Докато замесвате, ударете тестото 100 пъти в масата или плота, така питата ще стане пухкава и на конци. Оставете тестото покрито с кърпа за час докато удвои обема си.

Оформете по желание.

За този модел аз разделих тестото на 4 равни части.

Три от тях разточих на кори с диаметъра на тавата, намазах всяка с масло и ги сложих една върху друга, разрязват се на кръст, след това и напречно така че да се получат триъгълници.

На всеки от тях се прави разрез по средата като в широката си част остава цял. Двете разрязани част се усукват, а широката част се прегъва така че да мине и да се промуши под разрязаната част.

Четвъртата останала част от тестото се разделя на две равни части. Едната се разточва на кора, а от другата се правят топчета и листенца за декорацията.

Розичките се правят като от разточената кора с малък ринг или чашка се изрязват кръгове.

Взимат се 4 бр. и се наставя един до друг като леко се захлупват, навиват се на руло и се разрязва по средата.Получават се две розички от тесто.

Намазва се питката с разбит жълтък, поръсва се с маково семе и се оставя да втаса още 30 минути. Пече се на 170 градуса 50 минути.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Топ Рецепти

Готвач.бг във Фейсбук

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите