Ръжено-пшеничен хляб

12/02/2016
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 020
  • Преглеждания за месеца95
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 260 мл краве
  • зехтин - 30 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - 150 г от лимец
  • брашно - 250 г тип 500
  • брашно - 250 г ръжено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло прясно мляко заедно със захарта и оставете да шупне.

Пресейте брашната в купа, сложете сол, зехтин и оцет и замесете, като постепенно добавяте и от млякото. Трябва да се получи гладка еластична тестена топка, която да не лепне по ръцете.

Според вида брашно може да се наложи да добавите още малко течност, ако ви се стори необходимо го направете. Оставете покрито с кърпа за час, докато удвои обема си.

Омесете отново след втасване, направете го в желаната форма и поръсете хубаво с бяло брашно, без да го изтръсквате.

Отгоре, по основата на тестото, направете няколко леки разреза, сложете го в тава, застлана с хартия за печене и оставете покрито да втаса отново за около 30 мин.

Печете хлебчето на 170 градуса 40 мин до готовност. Готовият хляб не се покрива с кърпа, така коричката му остава твърда и хрупкава, а средата му мека и пухкава.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар