Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Ръжено-пшеничен хляб

Ръжено-пшеничен хляб

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Ръжено-пшеничен хляб
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
12/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4
"Една трапеза е наистина пълна, когато в средата ѝ се намира една топла домашна питка"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 260 мл краве
  • зехтин - 30 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - 150 г от лимец
  • брашно - 250 г тип 500
  • брашно - 250 г ръжено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло прясно мляко заедно със захарта и оставете да шупне.

Пресейте брашната в купа, сложете сол, зехтин и оцет и замесете, като постепенно добавяте и от млякото. Трябва да се получи гладка еластична тестена топка, която да не лепне по ръцете.

Според вида брашно може да се наложи да добавите още малко течност, ако ви се стори необходимо го направете. Оставете покрито с кърпа за час, докато удвои обема си.

Омесете отново след втасване, направете го в желаната форма и поръсете хубаво с бяло брашно, без да го изтръсквате.

Отгоре, по основата на тестото, направете няколко леки разреза, сложете го в тава, застлана с хартия за печене и оставете покрито да втаса отново за около 30 мин.

Печете хлебчето на 170 градуса 40 мин до готовност. Готовият хляб не се покрива с кърпа, така коричката му остава твърда и хрупкава, а средата му мека и пухкава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: