Воденички с лук и сметана

12/02/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67395619675
"Време е за една стара българска рецепта за истински ценители"
Приготвяне10 мин.
Готвене60 мин.
Общо70 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 873
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг3 от 5

Необходими Съставки

  • карантия - 1 кг пилешки воденички
  • лук - 500 г кромид
  • моркови - 2 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • мащерка - 1 к.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г (по желание)
  • подправки - 1 к.л. за пиле
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените воденички се сваряват в подсолена вода за около половин час в тенджера под налягане. Част от бульона заделяме настрана.

Настъргваме морковите и режем лука. Загряваме в дълбок тиган маслото и зехтина и запържваме лука и моркова.

Налива 50 мл бульон и покриваме с похлупак за десетина минути. Когато течността се редуцира, слагаме и воденичките. Те се позапържват и се овкусяват с подправки.

Отделно в дълбок съд се миксират сметана и 50 мл от бульона. Получената смес се изсипва при воденичките и се бърка. Когато започне да ври, се поставя настърганият кашкавал и пак се разбърква. Яденето се отдръпва от печката, когато е налице гъст сос.

Бележка: Добавянето на кашкавал е по избор. Ако не сложите, ще се наложи да бъркате яденето малко повече време на тих огън и тогава да го отстраните от печката.

подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар